Od długiego czasu powtarzam, że żadne zwierze w dorosłym życiu nie pije mleka. Dlaczego my to robimy? Nie wiem... z resztą nie lubiłam mleka od dziecka. Za to bardzo mi podchodziło mleko sojowe, migdałowe i ostatnio ryżowe to mój nałóg :)
Jak każdy nałogowiec postanowiłam sobie poradzić i upędzić RICE MILK w domu. (nie zawsze jest w sklepie a i ceny są dość wysokie jak na mleko)
- Gotujemy szklankę ryżu.
- Odcedzamy.
- Wrzucamy (jeszcze ciepły) ryż do garnka i dolewamy do niego 4 szklanki ciepłej wody (proporcje 1 na 4 są optymalne bo ryż szybko wciąga wodę).
- Dodajemy cukier waniliowy, słodzik, aromat - do wyboru.
- Miksujemy wszystko.
- Zmiksowaną papko-masę przekładamy do woreczka lub ściereczki i wyciskamy.
- Gotowy płyn przelewamy do szklaneczki.
Smakuje milion razy lepiej niż wygląda na tym zdjęciu:) Coś jak waniliowy budyń w bardziej płynnej formie. MNIAM :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz